Com pot influir el mobiliari en l’aprenentatge

mobiliari en l'aprenentatge

La qualitat del mobiliari escolar en l’espai d’aprenentatge, és important no solament per la comoditat i l’estètica sinó també per la funció que ha de tenir a l’espai d’aprenentatge relacionat amb la metodologia educativa.

Per crear aquests espais que potencien nous valors com habilitats personals, les competències, la creativitat i contribueixen en l’aprenentatge, haurien de reunir entre les seves principals característiques:

 1. Flexibilitat: El mobiliari ha de permetre diferents opcions per adaptar-ho fàcilment a qualsevol activitat proposada a l’aula.
 2. Eficiència: Al comprar el mobiliari s’ha de tenir en compte la seva durabilitat, que sigui fàcil de netejar i de mantenir, i a la vegada hauria de ser resistent.
 3. Ergonomia: Els mobles escollits han d’adaptar-se a les dimensions dels nens, i no al revés. Han de permetre el moviment i garantir una bona postura.
 4. Sostenibilitat: Hem de tenir en compte la procedència del material, que sigui respectuós amb el medi ambient i tingui certificacions mediambientals i de RSC. 

Quins són els beneficis d’una bona elecció del mobiliari escolar?

En el cas dels alumnes:

 • Millora la facilitat de l’aprenentatge, provocant un augment de la seva autoestima a la vegada. Per tant, els estudiants es poden concentrar més temps i realitzar les seves tasques més ràpidament.
 • Millora la qualitat de vida, gràcies a una ergonomia correcta que proporciona menys problemes de salut i millora el benestar físic.
 • Millora la creativitat, gràcies a la flexibilitat dels espais que permeten més estímuls a l’hora de l’aprenentatge.

En el cas dels professors/es:

 • Al tenir canvis en el disseny del mobiliari, el professor/a es sent més còmode en proposar activitats més dinàmiques i atractives per als estudiants.
 • L’incentiu de pertinença a l’espai físic permet als estudiants ser més col·laboratius a l’aula.

En el cas de les escoles:

 • El disseny flexible genera més interès per part dels estudiants i dóna un ambient de treball més desitjable.
 • Permet millorar l’aprofitament dels espais de l’escola, podent donar multiples funcionalitats a l’espai.
 • Escollir mobles sostenibles o transformar els actuals té un benefici molt important a nivell de salut i economia circular.

Per tant, a part de proporcionar espais de moviments lliures, el mobiliari educatiu ha d’estar alineat a les necessitats d’una dinàmica més flexible, duradora i còmoda per l’anatomia dels seus usuaris.

Vols conèixer més sobre els espais d’aprenentatge?

Des del Postgrau en Nous Espais Educatius: creació, organització i gestió, els estudiants aprendran entre altres temes, els definidors d’espai: materials, textures i mobiliari. Una formació acreditada per la Universitat Ramon Llull – Blanquerna i Multidisciplinary Design.

Fotografies:

Arquitectes: Eduard Balcells, Ignasi Rius i Daniel Tigges

Projecte: Escola El Til·ler Waldorf-Steiner

El Til·ler

Sol·licita informació

blaucel
mobiliari en l'aprenentatge

Multidisciplinary Design Partners

Subscriu-te

Per estar informat dels últims programes formatius, serveis, projectes i notícies.

Connecta amb nosaltres

Contacte

+34 648 46 47 05

md@m-design.cat

×