Dissenyem per les persones?

dissenyem per les persones

Ens trobem en un món constantment en canvi i evolució, de les persones, les coses i les seves accions. És per aquest motiu que el disseny necessita crear noves i innovadores relacions més enllà del ja conegut, cercar noves metodologies de projectar que aportin el diàleg col·laboratiu entre els diferents agents que intervenen en el procés de disseny i els seus usuaris.

L’usuari/a és la clau fonamental de tot disseny, qui coneix millor que ningú les necessitats de l’artefacte i/o servei n’és en gran part l’embrió del seu naixement. El disseny és la branca de pas entre les persones i les entitats generadores d’accions.

És en aquest nou paradigma del disseny que des dels anys 90 s’ha fet un salt més enllà del propi procés de dissenyar sota uns paràmetres de funcionalitat i estètica per ser capaç de generar estímuls, emocions i experiències; en definitiva per viure millor en una societat i un entorn a través del disseny.

Emocions i experiències que sols coneixen de primera mà les persones cosa que ha aportat a ser l’epicentre en el desenvolupament d’artefactes i serveis. El dissenyador ja no treballa per si mateix, necessita la comunitat per construir una xarxa de pensament capaç de donar resposta a les necessitats diàries i conegudes per la comunitat que reclama nous models per a tots més ètics i sostenibles.

“El diseño como herramienta para la sostenibilidad medioambiental y social.” Ezio Manzini

En aquest sentit les metodologies col·laboratives i de co-creació permeten dissenyar conjuntament; el públic participant crea tant com els líders del projecte i de la institució.

Conjuntament contribueixen a definir: procés + contingut + resultat.Parlem dons en aquest procediment de la intervenció dels co-creadors que decideixen quin procés seguiran i després s’incorporen en diversos rols i nivells construint i aportant coneixement al procés.

L’usuari passa a jugar un paper de“expert en la seva experiència” i pot aportar elements de valor en la generació de conceptes i idees en una etapa inicial de desenvolupament. La tasca de l’investigador, a partir de l’experiència de l’usuari, serà proporcionar eines encertades per recollir totes les dades que aquest perfil pot aportar i, alhora, pot tenir un paper fonamental en donar forma a les idees.

El disseny centrat en l’usuari és el mètode on els usuaris participen de forma totalment activa en el desenvolupament del projecte, definint els productes i/o serveis perquè s’adaptin els desitjos de les persones i no les persones a aquests.

Dins d’aquesta orientació també trobem l’anomenat Disseny Universal, Disseny Inclusiu o Disseny per a tothom, on tot i algunes variants el focus del procés en són les persones.

Sol·licita informació

blaucel
mobiliari en l'aprenentatge
habitatges de fusta

Multidisciplinary Design Partners

Subscriu-te

Per estar informat dels últims programes formatius, serveis, projectes i notícies.

Connecta amb nosaltres

Contacte

+34 648 46 47 05

md@m-design.cat

×